Ha nincs elképzelésed a grafikus és gyártásvezető a lehetséges anyagok, technikák, színek, költségek, stb. ismeretében javaslatokat ad a kivitelezésre.

Az árajánlat kalkulálásához a következőkre lesz szükségünk:
 • méret
 • oldalszám
 • szín
 • anyag
 • példányszám
 • kötészet

Anyagleadási paraméterek nagyformátumú nyomtatáshoz

A grafikai file-okat az alábbi formátumban tudjuk kezelni: Adobe PDF (pdf), Adobe Illustrator (.ai, .eps), Adobe Photoshop (.tif, .psd, .psb). Nem megfelelő formátumokat, mint pl.: Microsoft Powerpoint, Word, Excel, PNG, egyéb fájlokat mindíg alakítsa PDF formátumra.

 • 1:1 méretaránynál (ha nem csak vektoros az anyag) legalább 100 dpi felbonás, Óriásplakátnál és nagyobb felületű nyomatnál, ahol nem létszükséglet a fotóminőség, ott elég lehet a 60 dpi felbontás.
 • CMYK színformátum, kevert CMYK-RGB esetén a színekért nem vállalunk felelősséget.
 • Nyomdai vágójel nem kell.
 • Regisztrációs színeket használni tilos!
 • A grafikát egyben kérjük, a szegmentálást mi végezzük el.
 • Körben 10mm kifutó szükséges
 • Vektoros anyag esetén a betűket görbévé alakítva kérjük.

Visszatérve az óriás plakáthoz: a grafikát egyben kérjük. 6 db-ra szokás szegmentálni, de azt mi csináljuk. Kifutó nem szükséges rá.

Vagy 1:1 méretarányban 60 dpi, vagy 1:10 méretarányban 600 dpi felbontásban kérjük, ha nem csak vektoros grafikát tartalmaz, hanem kép állományt is.

Anyagleadási segédlet íves nyomtatáshoz

 • Kompozit PDF
 • Kifutóval (legalább 3mm), vágójellel
 • Egy oldal egy oldalon, nem összerakva, montírozva. A montírozást mi végezzük, ellenkező esetben grafikai óradíjat számolunk fel
 • Szöveg, logó a vágó éltől legalább 2,5-3mm kezdődhet, különben a vágásból adódó állományvesztésért nem vállalunk felelősséget
 • CMYK állomány leadása. Kevert, azaz RGB-CMYK anyagból adódó színeltérésekért nem vállalunk felelősséget
 • Helyesírási hibákért nem vállalunk felelősséget
 • Mintanyomat megtekintése ajánlott, színeltérési reklamációt előre egyeztetett, aláírt minta hiányában nem fogadunk el

Egyéb aktuális, specifikus munkánál felmerülő problémák esetében előre egyeztetés nélkül gyártásba nem kerül, ezért az ebből adódó határidő-eltolódásért felelősséget nem vállalunk.

SZÍNEK
1+0: Kiadvány egy oldalon, egy színnel történő nyomtatása.
1+1: Kiadvány mindkét oldalának egy színnel történő nyomtatása.
4+0: Kiadvány egy oldalon, négy színnel történő nyomtatása.
4+4: Kiadvány mindkét oldalának négy színnel történő nyomtatása.
Négyszínnyomás esetén lehetővé válik a színes fotók, ábrák, egyéb illusztrációk nyomtatása.

Papír típusokhoz

OFSZETPAPÍR
Mázolt bevonat nélküli papír, elsősorban szöveges kiadványok nyomtatására való, enyhén simított, natúr és felületkezelt kivitelben 80-140 g/m2 tömeghatárok között, íves és tekercs kiszerelésben gyártott elsődlegesen ofszet nyomtatási technológiában felhasznált papírok általános elnevezése. Követelmény a mérettartósság és az illesztőképesség (passzerképesség).
Matt felületű, a 80, 90 gr-os ofszetpapír megegyezik az általában használt fénymásoló papírokkal.

KREATÍV PAPÍR VAGY KARTON
Grafikai célokra szánt papír vagy karton, amely tulajdonságait nemesíti a különleges alapanyag, vagy strukturált felület, illetve színezés. A kreatív papír olyan mázolatlan papír, mely felületét vagy anyagát speciális módszerekkel kezelik, így például bordázottságot vagy egyéb mintát képeznek rajta.

MŰNYOMÓ PAPÍR VAGY KARTON
Minőségigényes termékek előállítására alkalmas, teljesen zárt, erősen simított felületű, mindkét oldalon mázolt papír. Krétázott, simított papír főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismert.
A 135 gr-os műnyomó papír közepes vastagságú, szórólapokhoz használt papírfajta.
A 300 gr-os műnyomókarton, átlagos névjegykarton.
PAPÍRMÉRETEK
A papír méretét milliméterben adják meg, szélesség x magasság formában.

A sorozatú méretek:

A126 x 37 mm
A937 x 52 mm
A852 x 74 mm
A774 x 105 mm
A6105 x 148 mm
A5148 x 210 mm
A4210 x 297 mm
A3297 x 420 mm
A2420 x 594 mm
A1594 x 841 mm
A0841 x 1189 mm
4A01682 x 2378 mm

B sorozatú méretek:

B1031 x 44 mm
B944 x 62 mm
B862 x 88 mm
B762 x 88 mm
B6125 x 176 mm
B5176 x 250 mm
B4250 x 353 mm
B3353 x 500 mm
B2500 x 707 mm
B1707 x 1000 mm
B01000 x 1414 mm

C sorozatú méretek:

C128 x 40
C940 x 57
C857 x 81
C781 x 114
C6114 x 162
C5162 x 229
C4229 x 324
C3324 x 458
C2458 x 648
C1648 x 917
C0917 x 1297

SRA sorozatú méretek:

SRA4225 x 320 mm
SRA3320 x 450 mm
SRA2450 x 640 mm
SRA1640 x 900 mm
SRA0114 x 162 mm

Pár alapfogalom

BELÍVEK
Többoldalas kiadvány belső oldalai (tehát a borítón kívüli összes oldal).

BIEGELÉS
Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié, meghívó) könnyebb záródását biztosítják.

CMYK (nyomdai színmód)
A négyszínnyomás alapszínei: A színes képeket, grafikai elemeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek a következők: cyan, magenta, yellow, black.

DIGITÁLIS PROOF
Próbanyomat color nyomtatás szín-helyességének ellenőrzésére.

FÓLIÁZÁS, LAKKOZÁS
Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé, ellenállóbbá teszi a papírt. A nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését jelentősen fokozza.
A papírt vágás és biegelés előtt vékony műanyag réteggel vonják be. A szorító-hengerek ragasztóval nyomják rá a vékony, átlátszó műanyag fóliát a papír-lapra, ami sima, könnyen tisztítható felületet eredményez, és a nyomat színeit is élénkíti, felerősíti. Optikailag fényes vagy matt változatban létezik. Emeli az adott kiadvány presztizsét, javasoljuk image kiadványok, katalógusok, magazinok borítóinak felületkezelésére.

FORMALAKKOZÁS
Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.

OLTÁRHAJTÁS
Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív.

PARALELO HAJTÁS
A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott), vagy harmonika (leporelló).

IRKAFŰZÉS
A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb – a papír vastagságától függően – 80-112 oldalas munkáknál alkalmazható.

KASÍROZÁS
Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürke lemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása. Vinyl nyomat habkartonra, habosított PVC-re ragasztva.

PERFORÁLÁS
A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömbök használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás, avagy perforálás.

RAGASZTÓKÖTÉS
Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás.

RICCELÉS
Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

RGB-SZÍNEK
A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják (red, green, blue), nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak. Fontos! RGB színbontású grafikai állomány, grafikai elem nem alkalmas nyomdai kivitelezésére.

SPIRÁLKÖTÉS/SPIRÁLOZÁS
Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően).

STANCOLÁS
Minthogy a papírvágógépek csak egyenes vonalban, a papír teljes szélességében tudnak vágni, speciális alakú nyomtatványokat (vagy lyukakat, nyílásokat) csak a kívánt alakzatnak vágóélként a papírba való belenyomásával lehet előállítani. Ma legtöbbször egy kivágóforma (stancaforma) elkészítésével, a magasnyomás módjára végzik; a kivágóforma szükség esetén egyúttal a hajlítóéleket is tartalmazhatja.

TERJEDELEM
A kiadvány összes számozott oldalának mennyisége.
Terjedelem megadása a következő logika szerint: Egy lapnak két oldala van. (Tehát: Ha pl. egy névjegykártya egy oldalon nyomott /4+0/ akkor is a terjedelem információ 2 oldal.)

VÁGÓJEL
A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét.

VÁGOTT MÉRET
A kész nyomdai termék mérete.

VEKTOROS GRAFIKA
Egy vektoros kép tetszőlegesen lekicsinyíthető, vagy felnagyítható, mert csak a grafikát alkotó szabályokat tárolja el. Kis idő- és energia befektetéssel módosíthatóak, a végeredmény bármilyen méretben és formában jó minőségben áll a rendelkezésre.


Technikai feltételek:

KÉPFELBONTÁS
Alacsony felbontású képnek tekintjük a 150 dpi alatti felbontású képeket. Ezek azért kerülendőek, mert hiába mutat jó eredményt egy 72 dpi felbontású monitoron egy képanyag, ha a nagyfelbontású (akár 2400 dpi) nyomatokhoz már nem tartalmaz elég információt a részletekről. Ilyen esetekben figyelhető meg az úgynevezett pixelesedés, ami nagyban tudja rontani a késztermék élvezhetőségét. Fontos ezért, hogy megfelelő képanyag kerüljön kiválasztásra, ugyanis ha egy kép eleve nem tartalmaz elegendő részletet (például a netről le-töltött képek esetén), hiába állítjuk át a felbontását képszerkesztő programban, az eredmény nem lesz jobb minőségű!

KIFUTÓ BEÁLLÍTÁSOK
A kifutó hiánya vágási problémákat okozhat az olyan grafikák esetében, amelyek teljesen a lap széléig érnek. Ebben az esetben ugyanis nagyobb területet kell megnyomtatni, és azt kisebbre vágni, hogy elkerülhető legyen a vágási pontatlanságból adódó esetlegesen kivillanó fehér (nyomatlan) rész meg- jelenése. Kérjük, hogy a kifutó meglétét mindig ellenőrizze a kész PDF-ben, és állítsa be az állomány oldalgeometriáját a megfelelő trimbox méret beállításokkal. A javasolt kifutó mérete 5 mm legyen, táblaborítók esetén pedig 15 mm!

FELESLEGES SEGÉDJELEK
A kiadványszerkesztő programok által a PDF írás során opcionálisan felrakott néhány segédjel az íves ofszet technológia esetén teljesen felesleges, mivel a gyártás során nem oldalanként, hanem ívenként történik a nyomtatás így a festék terhelés és a passzer állításra is nyomdánk saját segédjeleket használ, melyek eltérnek a szerkesztő programok által felajánlottaktól. Ezek a felesleges jelek inkább károsak, hiszen megjelenésükkel sokszor fontos millimétereket vesznek el az oldalak kifutóiból, melyek feltétlen szükségesek a gyártástechnológia szempontjából.

Stancolt termékek esetén fontos, hogy a stancszerszám készítéséhez szükséges stanckontúr megfelelően illeszkedjen a grafikához, de egyszerűen el is lehessen választani attól az állományban, hiszen a nyomtatáskor nem szabad semminek megjelennie a nyomaton a stanckontúr elemeiből. Ezt úgy lehet a legkönnyebben biztosítani, ha a stanckontúr elemeit egy elkülönített (a nyomatásnál nem használt) direktszín csatornára tesszük.

SZÍNBEÁLLÍTÁSI HIBÁK
Mivel a színek helyes szeparációját elsősorban a gyártandó termék paraméterei határozzák meg, ezért leginkább akkor fordul elő nem megfelelő színbontás, ha a kapott állomány nem a megrendelésben meghatározott színcsatornákat tartalmazza. Tehát a legalább egy direkt színnel (Pantone) is nyomtatandó termékekhez leadott állomány nem megfelelő, ha abban minden elem CMYK értékekre van bebontva. Ugyanakkor az sem megfelelő, ha egy CMYK-val nyomtatandó anyag állományban véletlenül direktszín csatorna maradt. Továbbá gyakran előforduló hiba még az egyszínes (például csak fekete szöveget tartalmazó) termékek esetében, hogy az állományban marad valamilyen CMYK színkitöltéssel rendelkező elem.

FONTOK
A betűkészleteket minden esetben ágyazzák be a PDF-be annak írásakor (embed), vagy alakítsák görbévé a betűproblémák elkerülése érdekében.